čtvrtek 27. dubna 2017

Spirála

Když jsem se učila používat nůžky, nakreslil mi děda na obyčejný papír spirálu, kterou jsem si mohla pomalovat a pak vystřihnout. Potom děda položil na kraj kamen jablíčko, zapíchl do něho slabou krátkou kovovou pletací jehlicí a na její špičku jemně umístil střed vystřižené spirály. Teplo kamen roztočilo papír, jablíčko se pomalu peklo a provonělo krásně pokoj. 

Délku spirály je potřeba vyzkoušet, papír se nesmí dotýkat kamen. 

Na spirálu jsem si vzpomněla díky Vašim komentářům u příspěvku o topení. 

5 komentářů:

  1. Mne pri slove špirála napadlo niečo iné. Bola to špirála na zohrievanie vody :-) To je tiež vec, ktorá dnes neexistuje. Poznáte predchodkyňu varnej kanvice? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej na mém blogu a doufám, že si můžeme tykat:-) Varnou spirálu bych měla někde mít. Byl hliníkový hrneček, v něm sklenička, spirála s kabelem - vše bylo v koženkovém pouzdru. Vozili jsme ji s sebou na cesty:-), ale brali jsme si porcelánové hrníčky. Spirála by měla být uložená u kempingových věcí v tom nejvzdálenějším konci podkroví. A babička měla velkou spirálu, kterou se dala ohřívat voda v hrnci, ale moc ji nepoužívala. Dnes už prodávají i varné konvice k připojení do auta. Později jsme na dovolené vozili malý plynový vařič a kastrůlek, kávu či čaj jsme si připravili na odpočívadle. Jezdilo nás víc a vždycky jsme se domluvili, co kdo vezme ...šetřili jsme kde se dalo. Dnes už bychom se zastavili v nějakém motorestu. Díky za příspěvek - hned se má o čem dalším vzpomínat. ahoj Zuzana

      Vymazat
    2. Jasné, tykáme si :-) Ja som Daniela.
      Mala som takú špirálu, ten pohárik, v ktorom sa voda zohrievala, bol takej medenej farby a celé to bolo v plastovom puzdre na zips. Niekomu (viem komu) som ju požičala a odvtedy sa volá Nevrátil :-( Dnes už aj na hotelových izbách sú varné kanvice, takže netreba so sebou nič nosiť.

      Vymazat
    3. Tady se říká: co nechceš mít půjč a je to fuč! A máš moc hezké fotografie na svých blozích:-) Tak si je budu postupně ráda prohlížet. Jsem ráda, že jsi mi napsala komentář a já tak našla i tvé stránky.

      Vymazat
    4. Pekne sa to rýmuje :-) Budeš u mňa vítaná a za pochvalu ďakujem.

      Vymazat